Ricottovo – makový koláč s máslovou krustou

Ricottovo – makový koláč s máslovou krustou

Mňamka z ricotty a máku k nedělní kávě

1 hrnek hladké mouky + na vysypání

1/4 hrnku cukru moučka + 4 polévkové lžíce na oslazení máku a ricotty

1 čajová lžička kypřícího prášku

1/2 hrnku mléka + 1 hrnek mléka na svaření máku

1/4 hrnku oleje (arašídový) + na vymazání formy

100 g mletého máku

1 kelímek sýru ricotta

1 celé vejce

50 – 70  g másla

 

V jedné míse smícháme 1 hrnek hladké mouky a 1/4 hrnku cukru moučka.

Ve druhé míse smícháme ricottu, 2 polévkové lžíce cukru, 1 vejce, 1/4 hrnku oleje a 1/2 hrnku mléka.

V hrnci svaříme za stálého míchání asi 15 minut mák v 1 hrnku mléka se 2 lžícemi cukru. Necháme vychladnout a vmícháme 1 čajovou lžičku kypřícího prášku (aby mák nepropadl do ricotty).

Do vymazané a vysypané (hlavně okraje) formy nasypeme asi 2/3 směsi z první mísy – mouka s cukrem, poté nalijeme z druhé mísy celou ricottovou směs. Dále poklademe na ricottu svařený mák. Na závěr zasypeme zbylou směsí z první mísy – mouka a cukr.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 st. asi 40 minut. Po cca 15 minutách pečení celý koláč zalijeme rozpuštěným máslem. Ze sypké směsi se tak vytvoří máslová krusta na povrchu.

Po upečení nechte koláč vychladnout alespoň 20 minut. Chutná vlažný i zcela vychlazený druhý den.