
VÁNOČNÍ MENU: Stědrovečerní polévka
Stědrovečerní staročeská polévka
Tradičně netradiční polévka z českých starodávných surovin, doplněná sušenými hříbky ze Šumavy a kuřecí fáší, kterou si vegetariáni nemusí do polévky dávat.
Počet porcí: 4, čas přípravy + vaření 40 minut
- 1 balení Avena polévka
- 50g sušených hub předem namočených
- 2 lžíce másla
- 100g listového špenátu
- 2 kuřecí prsa
- 3 lžíce smetany na šlehání
- sůl
- bílý pepř, muškátový květ, čerstvá petrželka
V hrnci zpěníme máslo a necháme rozvonět muškátový květ. Pak přidáme polévku Avena a restujeme, až začne také vonět a zalejeme 1,2 litrem studené vody( pokud chceme řidší, tak 1,5 litru). Vhodíme houby a vaříme 20 minut. Osolíme.
Mezitím přivedeme ve velkém hrnci o objemu cca 2 litry vodu k varu. Kuřecí maso očistíme, pokud je potřeba a rozmixujeme se solí, špenátem, smetanou, pepřem na hladkou hmotu. Tuto hmotu zabalíme jako bonbón do fólie a vaříme cca 15 minut v hrnci.
Fáše se vůbec nebojte, vaše jídlo povýší a jde jen o to ji pořádně zabalit do fólie. Raději dvakrát a případně utáhnout provázkem strany.
Servírujeme polévku, s kolečky fáše a posekanou petrželkou
.