Výživový seriál! Díl č. 12 glykemický index (GI)

Výživový seriál! Díl č. 12 glykemický index (GI)

Další výživový seriál Legracie

Co je to ten glykemický index (GI)?🤔

👉 GI je hodnota, po které se nám zvedne hladina krevního cukru poté, co sníme jídlo s obsahem sacharidů, a následně se zase sníží, jakmile inzulin začne přijatý cukr přenášet do buněk.

🔸 Zkrátka určuje rychlost přeměnění cukru na glukózu v krvi.

🔸 Různé potraviny obsahující sacharidy zvedají hladiny krevního cukru odlišně, a i jejich GI se liší (škála 0-100).

👉 Čím více daná potravina obsahuje jednoduchých cukrů, tím vyšší GI bude. Proto se vyhýbejme sladkostem, slazeným nápojům,… Cukr v krvi nám velmi rychle vystřelí a spadne, proto budeme mít za chviličku zase hlad a sáhneme po další sladkosti!🤫🍭🍩🍬

🙈 Pokud se ládujete od rána do večera rýžovými chlebíčky a chcete to vzdát, protože máte na té dietě zatracený hlad, nedivte se.
Rýžové chlebíčky jsou z bílé rýže, tudíž potravina s velmi vysokým GI, proto je vhodné GI snížit bílkovinou. Proto nikdy nejezte samotné sacharidy, samotné pufované výrobky,… Pokud ale k takové potravině přidáte šunku, sýr, jogurt – bílkovinu, budete sytí daleko déle!☺️

Není to tak, že byste se od teď měli vyhýbat přílohám, jen je důležité vysoké GI mírnit nižším GI (oříšky, zelenina, luštěniny, vláknina) a udělat kompromis 😉

PS: S námi je to LeGrac(i)e.