
Výživový seriál! Díl č. 18 Zdraví střev – probiotika a prebiotika
👉Možná si řeknete: „Co to je za blbost? Vždyť si na ně nemůžu ani reálně sáhnout, natož se o ně starat?“
Správnou péči zahrnuje hlavně zdravá strava a míra našeho stresu.
👉Říká se, že střevo je náš druhý mozek a ovlivňuje naši náladu, psychiku, také stav stolice, a dokonce to, jestli budeme spíše hubenější typ, nebo při těle! Docela neskutečné, že?
🥦🍎Úplně zásadní je příjem vlákniny, tu získáte z ovoce, zeleniny, luštěnin, obilovin. Vlákniny se snažte jíst opravdu dost. Proč? Protože právě vláknina je pokrmem (prEbiotika) pro miliony bakterií v našem střevě! Jsou to bakterie (=prObiotika), které nám pomáhají s trávením potravy. Když jim budeme dávat dost výživy, udrží se déle naživu a my budeme více prosperovat. 🙋
🍟🍕Pokud sníme zpracovanou potravinu plnou tuku a cukru, baterie nijak nenakrmíte a budou hladovět (není divu, že se pak rozhodí celkový stav stolice💩).
👉Proto je nesmírně důležité dávat tělu dostatek kvalitního nezpracovaného jídla, kultury mléčného kvašení = kysané jogurty, kefír (obsahují živé bakterie). Omezit bychom měli cukr a přemaštěné výrobky. 🥪🍔
👉Střeva pak ovlivňují naši imunitu: budeme zdraví nebo při každém ofouknutí onemocníme? Budeme žít dlouho? Budeme v psychické pohodě a vitální? Budeme mít hezkou pleť? Všechno souvisí se střevy!🤪
A s námi mít dostatečný příjem vlákniny je LeGrac(i)e.