
Výživový seriál! Díl č. 19 Tuky
Dnes se podíváme na TUKY
Poslední dobou je trend, obviňovat určité typy jídel kvůli jejich tučnosti za tloustnutí, ale tak to vůbec nefunguje. Tuky jsou hrozně důležitou složkou naší potravy.
V tuku se rozpouští vitamíny A, D, E, K. Zároveň nám tuky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu (rostlinné tuky v kvalitě RAW/EXTRA VIRGIN).
Tuky dělíme na rostlinné a živočišné. Živočišné tuky obsahují nasycené mastné kyseliny a najdete je v mase, rybách, v sádle,… Ani těmto tukům bychom se neměli vyhýbat, avšak s rozumem.
Rostlinné tuky se považují za zdravější. Najdete jej v ořechách, avokádu, v kvalitních raw olejích,.. Těch bychom měli mít ve stravě více.
Pokud budete tuk držet hodně nízko, hrozí vám horší imunita, suchá pokožka, lámavost vlasů a nehtů, nervozita a rozhození hormonů.
Takže jezme tuk a nebojme se ho! Navíc má super sytící schopnost, takže pak déle vydržíme bez jídla, když je to potřeba. Určitě jste slyšeli o KETO dietě. Ta je postavena právě na sytícím účinku tuků.
Proto je fajn, zařazovat více tuků do snídaně a večeře, kdy se z něj bude postupně energie uvolňovat a vyživovat vaše tělo.